• ::
  • 27.04.2024
  • Cumartesi

Yeniçeri: Meclis'e dava açan ilk milletvekiliyim

Yeniçeri: Meclis'e dava açan ilk milletvekiliyim
11 Ağustos 2013 - 2:44 / 970 Görüntülenme

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, belediyelerin taşınmaz satışı ve kiralamasıyla ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler'e yönelttiği 324 soru önergesinin TBMM Başkanlığı tarafından işleme konulmaması üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak, işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Yeniçeri, Türkiye genelindeki tüm belediyelerin, belediye şirketlerine ve üçüncü kişilere ne kadar taşınmaz sattığı ya da kiraladığı, ne kadar gelir elde ettiği ve gelirin nerelere harcandığı konusunda Güler'in yanıtlaması istemiyle 324 soru önergesi hazırlamış ve Nisan ayında TBMM Başkanlığı'na sunmuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla Yeniçeri'ye gönderilen yazıda, soruların belli bir konuda olması nedeniyle ayrı ayrı değil, tek soru olarak yöneltilmesi gerektiği, ayrı ayrı işleme konulması halinde zaman ve emek israfı olacağı belirtilerek, soruların işleme konulmadığı bildirildi.

Yeniçeri de TBMM Başkanlığı'na gönderdiği itiraz yazısında, soruların İçtüzüğe uygun olduğunu savundu. İçtüzükte "zaman ve emek israfı" gibi hüküm bulunmadığını ifade eden Yeniçeri, bu gerekçeyle yasamanın denetim yetkisinin engellenemeyeceğini kaydetti. Yeniçeri, soruların işleme konulmamasını "Meclis'in iktidar lehine filtrelenmesi" olarak niteledi.

Yeniçeri'nin yazısının ardından da soru önergeleri işleme konulmadı.
-"Hukuk devletine aykırı"
MHP Ankara Milletvekili Yeniçeri, bunun üzerine 30 Temmuz'da Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak, TBMM Başkanlığı'nın soru önergelerini işleme koymamasının iptali istemiyle dava açtı.
Dava dilekçesinde, soru önergelerinin verilmesi ve iade süreci anlatıldıktan sonra İçtüzük'te farklı tüzel kişiliklere ilişkin bütün konuların tek bir soru önergesiyle sorulacağına ilişkin hüküm bulunmadığı ifade edildi.
İdarenin, İçtüzüğe göre soru önergesini; önergenin kısa olmaması, gerekçeli olması, kişisel görüş ileri sürülmesi, kişilik hakları ve özel yaşama ilişkin konuların yer alması halinde geri çevrilebileceği belirtilen dilekçede, TBMM Başkanlığı'nın bu sınırlamalar dışında önerge işleme koymama yetkisi bulunmadığı görüşüne yer verildi.
Dilekçede, belli bir konuda bütün kamu tüzel kişiliklerine ilişkin tek soru sorulabileceği yorumunun, soru önergesiyle denetim yapma yolunun fiilen ortadan kaldırılması ve etkisizleştirilmesi anlamına geleceği savunuldu.
Satılan ve kiralanan arazilere ilişkin envanterin sağlıklı olarak çıkarılması ve ayrıntıların açıklığa kavuşturulmasının, belediyelerin bizzat yapacağı çalışmalar sonucunda ortaya çıkabileceği ifade edilen dilekçede, "Yoksa çok genel bilgilerin, belediye adı belirtilerek hiçbir değerlendirmeye fırsat vermeyecek şekilde bildirilmesinin, Anayasal soru müessesesinin düzenlenme amacına uygun düşmeyeceği açıktır" denildi.
Dilekçede, sorunun TBMM'nin yürütmeyi denetleme yollarından biri olduğuna işaret edilerek, "Davalı idare, 'emek ve zaman israfı' gibi anlamsız gerekçelerle işi kolay yoldan savuşturmayı amaçlamaktadır ki işlemin, soru müessesesinin amacıyla uzaktan yakından ilgisi bulunmamakta ve bu durum hukuk devletine açıkça aykırılık oluşturmaktadır" ifadesi kullanıldı.

"Mahkemelik olmak istemezdim ama..."
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yeniçeri, TBMM Başkanı'nın İçtüzük ile bağlı olduğunu ve İçtüzüğün koyduğu kurallar çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Soru önergelerinin iade edildiğini anımsatan Yeniçeri, soru önergelerinde İçtüzüğe aykırı husus gösterilemediğini savundu.
TBMM Başkanlığı'nın soru önergelerini işleme koymaması üzerine itirazda bulunduğunu, soruların tekrar işleme konulmadığına dair yazı geldiğini anlatan Yeniçeri, "Meclis içinde gidecek ya da işletilecek başka bir mekanizma kalmadığı için yargıya başvurduk" dedi.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde soru önergelerinin işleme konulmamasına karşı iptal davası açtığını kaydeden Yeniçeri, "Bildiğim kadarıyla Meclis'e dava açan ilk milletvekiliyim. Mahkemelik olmak istemezdim ama yanlış varsa birilerinin 'dur' demesi gerekiyor. Bu da kuvvetler ayrılığı ilkesine göre yargıdır. Denetim yetkimizi kullanma hakkımızı yerine getirmeliyiz." diye konuştu.

Kaynak: http://www.haber7.com/ic-politika/haber/1060845-yeniceri-meclise-dava-acan-ilk-milletvekiliyim

Kategoriler:
Etiketler:
Siz de görüşünüzü belirtebilirsiniz...